wellnesswebaruhaz webáruház, webshop

webáruház felső lábléc
webáruház négyzet fájl

Kereső

Akciós termékek

wellnesswebaruhaz 00323
BIO wellness csomag

bruttó 30.530 Ft
AKCIÓ! - 8%
bruttó 28.000 Ft

További akciós termékek

Termék ajánló

Fitotéka
Ezen az oldalon az általunk forgalmazott termékekben található gyógynövényekről, gyümölcsökről, zöldségekről írunk.
Készleten gyógynövényt még nem tartunk, 1-2 nap a beszerzési idő.


    Körömvirág (Calendula officinalis) 
(Borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, sárgarózsa, tűzvirág, kenyérbélvirág, fülemilefű, montika)

Fél méter magasra is megnövő növény, szára és levelei puha fedőszőrökkel borítottak. A fészkesvirágzatúak családjába tartozik, egy éves, néha áttelelő gyógy-, festő-, dísznövény. Júniustól októberig virágzik. Magyarországon mint kerti virágot termesztik, itt-ott vadon is előfordul. Főleg sárga, sötét narancssárga sziromlevelét gyűjtik, néha az egész virágos föld feletti virágzó hajtását és levelét is felhasználják. Fő hatóanyagai a salicylsav, a virágban a calendulin festőanyag, saponin, stb. Nyugat-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén őshonos.
 
Gyógyászatban felhasznált hatóanyagokat legnagyobb mennyiségben tartalmazó része a növény jellegzetes szagú, kissé kesernyés ízű virágzata és a fészekből kicsípett nyelves virágai. Gyógyászati szempontból értékesebb termesztett változatok a fészekvirágzatban nagy mennyiségben, több sorban elhelyezkedő sötét narancssárga nyelves virágokkal rendelkező fajták. A körömvirág gyökereiben képződő tartalomanyagai egyes féregfajokat távol tartanak, a növény kivonata felhasználható a csigák elleni védekezésben, ezért biokertészetek is alkalmazzák a növényt. A sárga, narancssárga sziromleveleket konyhasóval eldörzsölve sajt és vaj festésére is használják. Festőnövényként textíliák színezésére alkalmas. Az állatgyógyászatban is gyakran alkalmazott gyógynövény.

Sebkezelésre kiválóan alkalmas, mert a sebet gyorsan begyógyítja, a viszkető érzést megszünteti. Az alkoholos, olajos kivonata, hidegen préselt olaja külsőleg borogató szerek, kenőcsök hatóanyagaként alkalmazható fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, hámosító szerként, továbbá bőrgyulladások (pl. bőrkiütés, fagyás) hámsérülések, aranyér, lábszárfekély, visszér kezelésekor. Hatásosan használható még a száj- és toroknyálkahártya, a bőr gyulladásos megbetegedéseinek kezelésénél. Régebben tejes főzetét vérbaj ellen használták. A körömvirágból készült forrázata (2- 3g 1 csésze vízhez) féregűző napközben fogyasztva, csökkenti a hányási ingert és a sárgaságot. A friss növény nedvét és forrázatát régebben daganatok, bőrkeményedések megszüntetésére használták. Feljegyzések szerint rákos mellsebeket és anyaméhrákot sikeresen gyógyítottak vele úgy, hogy összekevertek körömvirágot, zsályát, mezei árvácskát, benedekfüvet és a szabályszerűen elkészített főzetet itták, a sebet borogatták. A körömvirág virágzatából készült tea és más alkoholos, vizes-alkoholos kivonatai belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, vérzéscsillapító hatásúak. Az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedéseiben, gyomor- és nyombélfekély, epehólyag-gyulladás, hólyaghurut esetén önálló terápiaként, gyógyszeres terápia kiegészítésére, betegség- megelőzésre alkalmazható. A körömvirág vizes-alkoholos kivonata baktériumok és vírusok, illóolaja baktériumok és gombák szaporodását gátolja. Vizes kivonata az immunrendszert erősíti. 
A népi gyógyászatban a körömvirág kenőcsöt mindmáig disznózsírral készítik a leggyakrabban. 

Alkalmazása
Felnőtteknek tea készítésekor 1-2 teáskanálnyi (kb. 1-2g) körömvirágot 1,5- 2dl vízzel leforrázunk, lefedve 5-10p-ig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3-4 alkalommal 1-1 adag frissen készített tea fogyasztható. A teát langyosan, kortyonként, étkezések között igyuk.
Gyermekeknek teaként fogyasztva a felnőtt adag életkor, testsúly alapján csökkentett mennyisége ajánlott.
Szájüreg öblögetésére, gargalizáláshoz hasonló módon készítünk forrázatot.
Ülőfürdőhöz 10g körömvirágot 2-3l vízzel leforrázunk, lefedve 10-15p-ig állni hagyjuk, majd szűrjük. Testmelegen használjuk a forrázatot. A fürdés bármeddig tarthat.
Fürdő készítéséhez 50g körömvirágra van szükség, amelyet 2-3l vízzel leforrázunk, lefedve 10-15p-ig állni hagyjuk, majd egy kádnyi testmeleg vízhez szűrjük. A fürdés bármeddig tarthat.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényekkel szembeni érzékenység esetén a körömvirág alkalmazása nem javasolt.

A körömvirág (Calendula officinalis) mediterrán eredetű, egyik legismertebb gyógynövényünk. A 12. században került Európába, Perzsiából és Indiából. 

A Perzsák már ismerték gyógyerejét, így főzetét gyomorbántalmak kezelésére, valamint sebek gyógyítására használták. Európába igazán a 17. és 18. században terjedt el és hamarosan az egyik legkedveltebb gyógynövénnyé vált. Tea főzetet készítve belsőleg gyomorbántalmak kezelésére, borogatásként alkalmazva pedig sebek gyógyítására használták.

Nem véletlen tehát, hogy korunk egyik legkiválóbb és legsokoldalúbb gyógynövénye. A tudomány igazolta a múlt tapasztalatait és megállapította, hogy a körömvirágban található természetes hatóanyagoknak négy fő alaptulajdonsága van. Ezek a következők: gyulladáscsökkentő hatás, antibakteriális hatás, gomba ellenes hatás, vírus ellenes hatás. A legújabb kutatások bizonyítva látják rák ellenes hatását is. Ezeket a kiváló tulajdonságokat a növény a benne levő flavonoidoknak, triterpéneknek, karotinoidoknak, keserű glükozidoknak és számtalan különleges illóolajnak köszönheti. Így a körömvirág egy különösen aktív gyógynövény, amely alkalmas számos bőrprobléma ápolására. A gyulladt, nehezen gyógyuló sebes, égési sérült (napégés is), hámsérült bőrfelület ápolására kiválóan alkalmas. Ugyanilyen jól alkalmazható visszerek, visszérpangások valamint aranyér kezelésére. A FÁMA Körömvirág balzsam elnevezésű készítmény alapanyaga a már fent említett válogatott, kiváló minőségű körömvirág, amelyből a FÁMA Gyógykozmetikai és Vegyészeti Kft a saját különleges eljárása alapján készíti el a balzsamot, természetesen szintén válogatott gyógyszer minőségű segédanyagok felhasználása mellett. Így ez a termék garantálja, hogy az Ön bőre a legjobb ápolást kapja. Használatakor a tiszta bőrfelületet naponta többször vékonyan kenjük be.

  Bp. 2010-03-17                                                      dr.  Fábián Miklós


Körömvirágból készült termékek:
 
FÁMA Körömvirág balzsam
FÁMA Körömvirágos Antibakteriális folyékony szappan
Fáma Körömvirágos gél C-vitaminnal 

Tulasi Aromaterápiás körömvirág szappan

Aromax Körömvirágolaj 50 ml





Gyöngyvirág (Convallaria majalis)

 

Májustól júniuig virágzó gyógyhatású növény. Vékony gyöktörzse tarackot hajt, amelyből 3-4 lándzsa alakú tőlevél nő ki. Virágjai laza fürtben csüngenek, harang alakúak. A gyöngyvirág illata jellegzetesen kellemes. Vörösbogyó termését a madarak lecsipdesik és többnyire emésztetlenül kiűrítik, ahol megtermékenyül és kivirágzik.Főleg lombos erdőkben, cserjések szélén fordul elő Magyarországon. Kertekben közkedvelten termesztett virág.

A néphit úgy tartja, hogyha a leány arcát harmatos gyöngyvirággal bekeni, akkor arca üde lesz, szeme egészséges marad. Régen bőrápolónak használták, arckenőcsökhöz, pirosítókhoz, mosdóvízhez keverték.

Gyógyászatban is felhasználták az előző évszázadok orvosai. Ideges szívbajok és kimerültség ellen ajánlották. Elismerten jó szívgyógyszer mind a mai napig. Az idegerősítő tulajdonsága miatt fejfájásnál, szédülésnél, melankóliánál használták. Széngáz mérgezésnél, gutaütésnél hánytatót adtak majd a levendula és gyöngyvirág ecetes kivonatával dörzsölték le a beteget. Gyökerének kivonatát az impotencia és a fehérfolyás ellenszereként tartották számon. Porított virága enyhíti a nátha kellemetlen tünetetit.

Óvatosan, nagyon körültekintően, szakemberrel konzultálva használjuk házi gyógyításra! Nagyobb adagja izgatja a vesét! A gyöngyvirág ősszel beérő piros bogyójának elfogyasztása halálos kimenetelű mérgezést okozhat! Tünetek: Az első szakaszban csillapíthatatlan hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság jelentkezik. A pulzus lelassul, alig tapintható. A második szakaszban az érverés hirtelen felgyorsul és a szív leállása következtében halál. Elsősegély nyújtásakor hánytassuk a személyt és hívjunk azonnal orvost!
  


Gyöngyvirágból készült termékek: 

Naturissimo Gyöngyvirág rejuvenáló éjszakai arckrém 

Thetis fürdősó gyöngyvirág

Tulasi Gyöngyvirág illatú növényi szappan

  

 

   





 Csicsóka (Helianthus tuberosus)
(Gumós napraforgó, jeruzsálemi articsóka, szegények krumplija, napgyökér, patada, földi alma, csókapityóka, topinambur)
 
Észak-Amerikából került Magyarországra, kb. 400 évvel ezelőtt, még a burgonya megjelenése előtt. A fészkesvirágzatúak családjába, napraforgók nemzetségébe tartozó növény a talajtól függően akár 1-4m magasra is megnőhet. Nyár végén virágzik kedves sárga virága. Az őszi fagyokig fejlődnek ki tojásnyi nagyságú, piszkosfehér színű gumói, tövenként úgy 10-15 db.. A lédús, édeskés ízű gumók gyógyító hatású anyagokat tartalmaznak. A csicsóka gumójának rosttartalma ötszöröse a burgonyáénak, ezért gátolja a szénhidrátok felszívódását. A magas enzimtartalomnak köszönhetően gyorsítja az emésztést. A csicsóka gumója jelentős mennyiségű káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, vasat és cinket tartalmaz. Nagy mennyiségű béta-karotin, niacin, B1-, B2- és C-vitamin található benne. Gazdag létfontosságú aminosavakban, mint pl. arginin, lizin, cisztin, hisztidin, aszparagin, triptofán. Egyéb növényspecifikus anyagai a kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).

Azonban a csicsóka gyógyereje az inulin tartalmában rejlik. Ez teszi ki a gumók szárazanyag- tartalmának a felét, mintegy 10-15%-ot. Az emésztőcsatornában nem bomlik le az inulin, viszont gátolja a zsírok és szénhidrátok felszívódását. Segíti egyes nyomelemek és ionok komplex képzését és ezek felszívódását. Az inulin prebiotikus hatású, mivel a vastagbélben lévő Acidophilus baktériumok jól hasznosítják.

A csicsókában jelen lévő polifruktozánok (szinantrin, levulóz) és a belőlük keletkező gyümölcscukor (fruktóz) könnyebben és gyorsabban emészthető mint a répacukor vagy a glükózra bomló burgonya. így a gumók fogyasztása során nem emelkedik a vércukorszint. Ezért a csicsóka gumóját felhasználhatjuk diabetikus ételek készítéséhez és bátran ehetjük fogyókúra idején is. A magas élelmirost-tartalma miatt emésztési problémák, bélbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek kezelésénél ajánlható. Cukorbetegek az étrend szénhidráttartalmába történő beszámításával ehetik. A csicsóka gyógyhatásait dr. Angeli István, a téma elismert kutatója már az 1980-as években bizonyította a Kaposvári Kórházban és a Mosdósi Tüdőgyógyintézetben végzett vizsgálataival.

A csicsokát többféleképpen is hasznosítják az ipar különböző területein. Az édesiparban tápszerek és pótkávékhoz, a szesziparban üzemanyaghoz használják fel. Szárából biogázt állítanak elő.

A csicsókából – a burgonyához hasonlóan – főzelék, levesek (krémleves, zöldségleves), köretek (hasábcsicsóka, csicsókapüré), továbbá felfújt, rakott és töltött csicsóka, saláta (hagymás-ecetes, majonézes) készíthetők. Kellemes ízét citromlével, kevés őrölt köménnyel, fehér borssal, csipetnyi sóval, mézzel, tejszínnel, vagdalt dióval emelhetjük ki. Nyersen is ehetjük lereszelve, cukros-ecetes-mustáros öntettel. Narancscsal, citrommal, almával vagy sárgarépával turmixitalnak is finom. 

Csicsókából készült termékek: 

  












Rózsa
 
A rózsa selymesen szelíd, ugyanakkor védekező, szúrós, mégis bársonyosan csábító. Ellentétes tulajdonságai ellenére, megjelenésében tükröződik a szépség és a harmónia. Sok kultúrában a rózsát az istenek ajándékának tekintették, a szerelem és termékenység szimbólumának tartották. Azért alakulhatott ki ilyen mély vonzódásunk a rózsa felé, mert a rózsafélék olyan különleges hőminőséggel bírnak, ami rokonságot mutat vérünk hőjével. Ösztönzi bőrfelületünk hőfolyamatait, ezzel segíti bőrünk átmelegítését. Ennek a különleges kapcsolatnak is köszönhető, hogy a rózsaolaj szinte nem okoz allergiát. Használata finoman átmelegít, az érzékeny bőrt táplálja. A rózsolaj harmonizálja testünk folyamatait testi és lelki igénybevételkor egyaránt. Különösen a lelki egyensúly helyreállításában hatásos segítség.
 
A rózsát nemes szépsége, finom illata és színgazdagsága miatt nevezik a virágok királynőjének. Közel huszonötféle rózsaillat különböztethető meg. A vörös és a rózsaszínű rózsák a legerősebb illatúak. A Rosa név görög eredetű, a rhodon szóból származik. Jelentése: vörös. Az ókori Görögországban termesztett rózsák kárminvörös színűek voltak, innen származik az elnevezés.
 


A rózsából pároltak le elsőként illóolajat. A különböző kultúrájú népek már évezredek óta használják a rózsát és rózsaolajat szépségápolásra, afrodiziákumként és a mai modern kozmetikának is az egyik legértékesebb és nélkülözhetetlen alapanyaga. Mind a mai napig gyógyászati, kozmetikai és étkezési célokra egyaránt felhasználják. Az rózsa illóolaját a rózsaszirmokból való lepárlással nyerik. A rózsaolaj egyedülálló hatóanyag összetételének köszönhetően parfümökhöz, illatszerekhez, arc- és testápoló krémekhez és egyéb kozmetikai készítményekhez is felhasználják. A rózsafajok közül a Centifolia, a Damaszkuszi és a Gallica tartalmazza a legtöbb illóolajat. Ezek közül is a Damaszkuszi rózsa tartalmazza a legtöbb és legértékesebb hatóanyagokat. Illóolaját nem csak a harcokban használták depresszió, fájdalom, harag és a félelem legyőzésére, hanem szív-és emésztőrendszeri és női problémák ellen is. A Damaszkuszi rózsaolaj mély, édesen friss illatú, a színe világos halványsárga vagy zöldes árnyalatú. A Damaszkuszi rózsaolaj kémiai összetétele a legváltozatosabb, mert több mint 300 ismert vegyületet azonosítottak benne. A fő kémiai összetevői a citronellol, fenil-etanol, geraniol, nerol, farnesol és stearpoten, nyomokban izooktanol, linalool, nonanal, fenil acetaldehid, citrál, karvont, citronellyl-acetátot, 2-phenylmenthyl-acetát, metil-eugenol, eugenol és a rosa-oxid.
 
A rózsás kozmetikumok mindenki számára javasoltak. Száraz, vízhiányos és érzékeny bőrtípusra is kiválóan alkalmazhatók, az öregedő bőrre pedig különösen ajánlott használatuk. Mivel a rózsa hatóanyagai gyulladásgátló, fertőtlenítő és enyhe antibakteriális tulajdonságúak, zsíros és pattanásos bőr kezelésére is kitűnőek a rózsás termékek. A rózsaolaj főként bőrproblémák kezelésére alkalmas, a belőle készült gyógyhatású kozmetikai termékek enyhítik a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit.
 
A rózsaolaj finom, erőteljes, mélyen édes illatának köszönhetően erős aromaterápiás hatású. Aromaterápiában alkalmazva a rózsaolaj hatásos fejfájás ellen, oldja a szorongást és csökkenti az izomgörcsöket. Egyensúlyban tartja a női nemi hormonokat, használatával kevésbé görcsös a menstruáció. Enyhíti a pikkelysömör és az ekcéma okozta kellemetlen viszketést. Csökkenti a bőrgyulladást. Alkalmazható még szájfekély esetén is. Csillapítja a a fogínyvérzést, gátolja a herpesz kialakulását. A rózsaolaj öregedésgátló azáltal, hogy erősíti a sejtfalakat, csökkenti a stressz és az irritáció hatásait. Rózsaolajjal csökken a feszültség, derűssé tesz, enyhít a szorongáson és a depresszión. Különösen jó a szülés utáni lehangoltság, az ún. gyermekágyi depresszió leküzdésében.
 
Amelyik rózsafej jóillatú, annak íze is finom. Minden rózsa ehető, de ízük fajtánként eltérő. A teljes virágzásban lévő, kinyílt rózsafejeket szedjük le. A rózsa szedését hajnalra időzítsük, mert délelőtt folyamatosan csökken az olajtartalma.
 
Rózsabólé
2 maréknyi rózsaszirom
1db bio citrom
20dkg biocukor
1,5dl eredeti konyak
5dl jó minőségű félédes fehér bor
édes vagy félédes pezsgő ízlés szerint (Az édesebb pezsgővel édesebb rózsabólét kapunk.)
 
A rózsaszirmokat bólés tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a karikára vágott biocitromot, a konyakot és a fehérbort. Hűvös helyre tesszük és egy órán át érleljük. Felszolgálás előtt leszűrjük, felöntjük pezsgővel és a tetejére rózsaszirmot szórva kínáljuk.

Rózsából készült kozmetikumok: 

A friss rózsaszirmok finom illata érződik a Biola rózsafürdőkrém használatakor. Az aromaterápiás hatás fokozására, fürdés előtt tegyünk néhány csepp rózsaolajat egy adagnyi rózsafürdőkrémbe, majd úgy keverjük bel a fürdővízbe.
Biodinamikus rózsa fürdőkrém
Tündérrózsa krémtusfürdő
Aromax Rózsaolaj

Goloka Rose (Rózsa) parfüm
Goloka Tuberose (Tubarózsa) parfüm
Tulasi Geránium - rózsa öntött szappan


Noni (Morinda citrifolia L.)
 
A Noni a Csendes-óceáni térségben őshonos gyógynövény, amely a Rubiaceae (Rubioideae) családba tartozik. Az őslakosok már több mint 2000 éve használják gyógyításra a gyökerét, kérgét, levelét, gyümölcsét és a magját is. A Noni fa magassága elérheti a 19 métert is. Törzse egyenes, vastag. Az őslakosok a Noni fa kérgéből vörös színű, a gyökeréből sárga színű festéket nyertek ki megfelelő eljárással. A Noni fa nem lombhullató, levelei dúsan erezett, fényesen mélyzöld színűek, 2-3 tenyérnyi méretűek és ellipszis alakúak. A polinéziai őslakosok már évezredek óta használják a Noni szárított leveléből főzött teát fájdalomcsillapításra, gyomorpanaszok enyhítésére, lázcsillapításra, fejfájásra. A Noni levelét mégis elsősorban bőrproblémák kezelésére, zúzott, vágott sebek kezelésére használják mind a mai napig úgy, hogy a leveleket tűzön megpirítják, majd a pirított leveleket összemorzsolva összekeverik a Noni gyümölcs kipréselt levével, tiare virággal, kókusszal, tamanu olajjal és/vagy a kukui mag olajával. A Noni gyógynövény virágja fehér színű, csőszerű, a végén trombita módjára szétnyíló, ovális formájú. Az érett Noni gyümölcs színe sárgás-fehér színű. A sűrű fürtökben lelógó, húsos Nonik mérete elérhetik a 12 cm-t. Enyhén ovális, kicsit kúpos formájú gyümölcsök és zselés tapintásúak. A Noni gyümölcsből kivont átható szagú olajat a hajas fejbőr élősködői ellen használták. Az érett Noni gyümölcsöt meleg borogatásként is használták. A Noni gyümölcsben rengeteg mag található, amelyek még az alma magjánál is kisebbek, vörösesbarna színűek, háromszög formájúak. Érdekes, hogy a Noni magjának egyik vége légzsákban záródik, így biztosítva, hogy vízbe pottyanva ne süllyedjen el és a víz hátán az egyik szigetről a másikra is eljusson és kihajthasson. Ezzel is magyarázható, hogy az Óceánia szigetein a nagy távolságok ellenére hogyan terjedhetett el a Noni. A másik kiemelkedő tulajdonsága, aminek az elterjedését köszönheti az, hogy a Noni egy igen masszív növény vagy gyógynövény. Szinte mindenhol képes gyökeret ereszteni, a tengerpart mentén, az őserdők mélyén, a hegyoldalakon és síkságokon, de még vulkáni talajon is. A Noni ellenáll a szélsőséges időjárási és környezeti tényezőknek is, így tökéletesen érzi magát nedves vagy száraz vidéken, savas, alkáli vagy sós környezetben egyaránt. Egy újonnan ültetett Noni fa már 1 éven belül termést hoz. Folytontermő. ezért folyamatosan szüretelhető. Egy letépett gyümölcs helyén 3 hónappal később egy újabb érett Noni gyümölcsöt találhatunk.

Noniból készült


100%-os Bio Noni Juice

Bevásárlókosár

Hírlevél




Webáruház

0.0864 mp


webáruház négyzet fájlwebáruház négyzet fájl
   Jogi nyilatkozat    Vásárlási tudnivalók
lábléc